Tips & Tricks

Velkommen til vores side om tips og tricks til suppeopskrifter! Her vil vi dele vores erfaringer og viden om, hvordan man kan lave lækre og velsmagende supper. Vi vil give gode råd om valg af ingredienser, tilberedningsteknikker og servering, samt give eksempler på opskrifter til både hverdag og fest.

Forskellen på bouillon og fond

Uanset til hvilket måltid du laver din suppe – medmindre det er en raw suppe – så skal den koges på et eller andet, der giver smag til den. Det gælder både klare supper og legerede supper. Jo længere tid, du koger suppen, jo mere smag får den. ”Du kan godt koge suppe på en pølsepind, men den bliver derefter”.

Men skal du have suppe til hverdag, har du sjældent oceaner af tid, men så kan en bouillonterning, lidt fond på flaske eller en hjemmelavet bouillon hjælpe dig ud af suppedasen.

Bouillon er en smagsforstærker, der tilberedes ved at koge grøntsager, kød, fisk osv. i vand, til smagen af ingredienserne er trukket godt ud i vandet. Herefter sies ingredienserne fra, og bouillonen er klar til brug. Bouillon kan købes som pulver og som tørrede, pressede terninger.

Fond tilberedes næsten ligesom bouillon, men her koger du benene med – f.eks. kyllingeskroget i kyllingefonden, et okseben i oksebouillonen eller skallerne fra hummeren til hummerfonden. Fond er lidt mere tyktflydende end bouillon, fordi der er naturlig gelatine i ben og marv. Fond kan købes færdiglavet på flaske.

Tomatsuppe
Græskarsuppe

Suppe til enhver lejlighed og til ethvert måltid

”Det smager altid lidt af fugl, sagde kællingen, hun kogte suppe på en gren, som en krage havde siddet på …” Der findes et hav af idiomer, bevingede ord og ordsprog, der inkluderer suppe – ligesom der også findes et hav af supper. Til enhver anledning, til enhver pengepung og for enhver smag. Det kan du læse mere om herunder.

Overordnet set findes, der to typer af supper – den klare suppe og den legerede/blendede suppe. Suppe indeholder sædvanligvis vand og grøntsager samt i mange tilfælde også kød, fjerkræ, fisk eller skaldyr. Vi kommer meget mere ind på alle de mange forskellige supper herunder. Se mere her eller her

Servering af suppe

Klare supper er, som navnet antyder, gennemsigtige. Sædvanligvis er der noget fyld i dem, som f.eks. i en hønsekødsuppe eller i en oksekødssuppe, men de kan også være helt klare, og drikkes som bouillon.

De legerede supper kan godt blive lidt ensformige i konsistensen – hvilket lige netop er formålet med at blende dem. Derfor kan det være en god idé at gemme lidt af det, der kogt på, f.eks. porreringe, gulerodsskiver eller andet, til at komme i suppen, når den er tilberedt. På den både kommer der lidt flere forskellige konsistenser.

Er det ikke muligt, så er knas, krydderurter og cremefraiche dine tre gode venner.

Knas kan være sprødristet bacon, kokosflager eller kerner og frø, f.eks. hasselnødder eller solsikkekerner. Knas giver noget crunch til suppen.

Krydderurter kan være alle former for krydderurter, som tilfører smag til suppen og også gør noget for, hvordan suppen tager sig ud. Det kan også være lidt krydderolie, som lige køres rundt oven på suppen.

Cremefraiche behøver ikke at være lige netop cremefraiche, men kan være alle mulige former for surmælksprodukter – helst lidt tyktflydende – som lige lægges i toppen af hver portion inden servering.

Hvis du ikke tidligere vidste noget om supper, så er der kommet ”andre boller på suppen nu”.

Ramen nudelsuppe
Græskarsuppe

6 hurtige tips til en lækker suppe

Når det kommer til suppeopskrifter, er der flere ting man kan tænke på for at gøre sin suppe så lækker som muligt:

  1. Brug friske og kvalitetsingredienser: Det er vigtigt at bruge friske ingredienser, da det giver den bedste smag og tekstur.

  2. Tænk på balance i smagen: Suppen skal have en balance mellem sødme, syre, salt og bitterhed.

  3. Tilføj smag med krydderier: Brug forskellige krydderier for at give suppen ekstra smag.

  4. Tilføj ernæring: Suppen kan gøres mere ernæringsrig ved at tilføje grøntsager, kød, fisk eller bønner.

  5. Tænk på konsistensen: Suppen skal have den rigtige konsistens, ikke for tyk eller for tynd.

  6. Servering: Server suppen i en varm skål og tænk på pynt og garniture for at gøre den mere indbydende.