Er du til ost, løg og suppe, ja så er den her gratineret løgsuppe din nye bedste ven… eller måske bare favoritmad! Fransk løgsuppe er en klassisk fransk suppe lavet med løg, hønse- eller oksekødssaft, brød og ost. Den stammer fra Franrkig og er en populær ret i både Frankrig og i mange andre lande.
Gratineret Løgsuppe
Ingredients
- 500 g løg
- 2 spsk smør
- 2 spsk hvedemel
- 1½ l bouillon høns/okse
- salt
- hvid peber
- 8 tynde skiver baguette eller ciabatta
- 4 spsk reven ost
Instructions
- Pil løgene og skær dem i tynde skiver.
- Smelt smørret i en tykbundet gryde.
- Når smørret er bruset af tilføjes løgene og steg dem klare i smørret ved middel varme. Se jævnligt til løgene undervejs så de ikke bliver brunet.
- Når løgene er stegt skal melet drysses over, spæd med bouillon og lad suppen simre i ca. 10 min.
- Smag suppen til med salt og peber.
- Tag brødene og skær dem i tynde skiver. Tænd ovnen på 150°C og rist brødet heri i ca. 5 min eller til det er ristet.
- Skru ovnen op til 225°C når brødene er ristede og tag brødene ud.
- Fordel suppen i ovnfaste portionsskåle og læg brødet ovenpå.
- Riv osten og drys over brødet og gratinér i ovnen til osten er smeltet og gylden.
- Server straks og nyd en hjemmelavet fransk gratineret løgsuppe.
Tips til at forbedre din løgsuppe
Vil du gøre en klassisk fransk løgsuppe endnu bedre? Nedenfor er der 7 tips til at forbedre smagen af din løgsuppe.
-
Brug friske, god kvalitet løg. Løgene er vigtige for smagen af suppen.
-
Tilføj forskellige krydderier for at give suppen ekstra smag. Timian, rosmarin, thyme eller laurbærblade kan bruges.
-
Tilsæt et glas rødvin, hvidvin eller portvin i løgsuppen for at give den ekstra dybde og smag.
-
Brug en god kvalitet hønse- eller oksekødssaft for at give suppen en rig og velsmagende smag.
-
Brug friskbagt brød eller croûtons til at give suppen ekstra tekstur og smag.
-
Tilføj ost, som gruyère eller parmesan, til toppen af suppen lige før servering, det vil give en skøn smag og skønne konsistens.
-
Server suppen varm og lad gæsterne se osten smelte i suppen, det er en af de mest kendte og elskede metoder til at spise gratineret løgsuppe.
Historien om den klassiske franske løgsuppe
Fransk løgsuppe har en lang historie, der kan spores tilbage til det 18. århundrede i Frankrig. Det siges, at løgsuppen oprindeligt blev lavet af fattige bønder, der havde adgang til billige ingredienser som løg, brød og ost.
Fransk løgsuppe blev hurtigt populær i Frankrig, og i det 19. århundrede var den en fast bestanddel af det franske køkken. Den blev ofte serveret i bistroer og brasserier som en billig, men mættende middag.
I det 20. århundrede blev løgsuppen også populær i andre lande, og det er nu en af de mest kendte og elskede franske retter i verden.